Plnění paprikové lusky
Plněné papriky v rajské omáčce
Suroviny :
5 paprikových lusků
1/2 kg mletého masa
3 vajíčka
strouhanka na zahuštění
pepř sůl česnekové koření
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) cibule
2 lžíce cukru
sůl nové koření celý pepř bobkový list
větší rajský protlak
2lžíce másla
hladká mouka
Postup přípravy :
1. paprikové lusky důkladně omyjeme, odřízneme vrchní část (bude sloužit jako víčko), vybereme jadřinec
2. maso smícháme s uvedenými přísadami, zahustíme strouhankou (tak aby směs byla kompaktní) a naplníme připravené papriky
3. papriky narovnáme do pekáčku, podlejeme asi 2 dcl vody, přikryjeme a dáme péci na 200 stupňů asi na 60 minut
4. očištěnou zeleninu spolu s kořením vložíme do hrnce, přidáme asi 1,5 l vody a vaříme do měkka.
5. na másle připravíme jíšku
6. do zeleninového základu přidáme rajský protlak, hotovou jíšku, dobře promícháme a necháme ještě asi 10 minut mírně vařit
7. směs přecedíme přes sítko, znovu prohřejeme a dochutíme.
8. vložíme upečené papriky i s výpekem.
9. Jako příloha mohou být těstoviny, knedlík nebo rýže.
Tento recept mám vyzkoušený i jako bezlepkový, jen místo strouhanky z housek používám kukuřičnou strouhanku, a jako mouku na jíšku mám vyzkoušenou směs Jizerka. Chuťově nelze rozeznat, která omáčka je která. Proto pokud vaříte doma ově varianty pozor na záměnu.
Dobrou chuť.